Kickboksen jeugd

De meeste mensen hebben twijfels bij de keuze voor een vechtsport op jonge leeftijd. Maar terecht? Welke voordelen en nadelen van het beoefenen van vechtsporten als kind en zijn de meeste vechtsporten wel voor kinderen geschikt?

Judo is meestal een veelvoorkomende voor kinderen, maar dit is niet altijd voor vechtsporten als boksen, aikido en karate. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken met het feit dat judo zelf een verdedigingssport is en een andere insteek heeft dan andere vechtsporten.

 
Zijn vechtsporten slecht voor kinderen?
De vraag of een vechtsport een minder positief effect hebben op agressiviteit van kinderen is er zowel bij ouders en academici. Voor alle mogelijke uitkomsten is wel een verklaring te vinden: vechtsporten hebben geen negatief effect en geen positief effect. Maar dit effect heeft er meer te maken met redenen van het beoefenen van een vechtsport, zoals manier van coaching en sfeer, dan met de vechtsport zelf.

Uit een onderzoek uit Frankrijk blijkt dat vechtsporten niet van nature agressiever aangelegde kinderen aantrekken. Het is niet zo dat door het beoefen van een vechtsport automatisch in een ‘slechtere’ omgeving komt. Hoewel dit soort sport op buitenstaanders vaak agressiever overkomt, liggen er veel waarden aan op de basis waar sommige mensen iets van kan leren.

Ook niet te vergeten: training voor kinderen meestal anders verloopt dan een training voor volwassenen. Fysiek contact is aan strenge regels verbonden en is sparren bij kinderen meestal niet toegestaan. Kinderen gaan daarom ook goed beschermd de les in waarbij niet alle stoten, trappen en klappen zijn toegestaan.

 
Wat kinderen leren van vechtsporten?
Uit onderzoek is gebleken dat het beoefenen van een vechtsport positieve effect heeft op het welzijn en de persoonlijkheid. Zo blijken kinderen tussen de 15 en 18 jaar die aan Taekwondo deden gelukkiger te zijn dan andere mensen van dezelfde leeftijd. Ook zijn vechtsportende kinderen enthousiaster, optimistischer, bescheidener en hebben ze vaak meer zelf vertrouwen.

Discipline, respect, zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en bescheidenheid zijn waarden die in het middelpunt staan in bijna alle disciplines bij vechtsporten. Tijdens trainingen wordt er vaak bij deze termen stil gestaan, zowel tijden rustmomenten en het beoefenen van vechtsporten.

Het doel van een jiujitsu-, boks-, karate- of een ander soort les is niet bedoeld om kinderen te leren vechten de oplossing is en wat ze tijden trainingen leren zoveel mogelijk buiten trainingen moeten toepassen. In plaats daarvan leren ze respect voor hun tegen- of medestander en leren ze dat ze situaties zelf onder controle hebben, ook leren ze hun eigen frustratie in bedwang te houden.

 
Conclusie
Wanneer je kind op vechtsport wilt, ga bijvoorbeeld een langs bij verschillende vechtsport scholen om de les te bekijken en de sfeer te ervaren. Wordt de nadruk op bovenstaande waarden gelegd en wordt er teveel agressief of competitief gedrag gecorrigeerd?

Kinderen die druk zijn kunnen bij vechtsporten goed hun energie kwijt en tegelijkertijd leren te focussen. Voor kinderen die onzeker zijn, is de sport juist geschikt om weerbaarheid en zelfvertrouwen op te bouwen. Verdiep je goed in de verschillende soorten vechtsporten om uit te vinden welke vorm vechtsport het beste bij jouw kind past.